BiPudraBipudra TanıtımSağlık

Yavru Kedi Aşı Rehberi

Yavru Kedi Aşı Rehberi

Aşılar, kediler için hayati önem taşır. Yavru kedilerde takip edilmesi gereken aşılar nelerdir? Yavru kedi aşıları ve takvimi yazımızda.
Yavru kedi sahiplenmek istiyorsanız beraberinde onun tüm sorumluluğunu almanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor. Kedilerin sağlıklı kalması için yaptırmanız gereken temel aşılar vardır. Bununla birlikte veteriner hekimlerinin tavsiye ettiği kedi aşıları da vardır. Kedinizi sahiplendikten sonra belirli bir süre sonra aşı takvimine uygun bir şekilde kontrollerini yaptırmanız gerekiyor. Peki, kedi aşıları nelerdir? Aşı yaptırdıktan sonra nelere dikkat etmek gerekiyor? Yavru kedi sahiplerinin mutlaka bilmesi gereken bilgileri sizler için hazırladık…

Yavru Kedi Aşıları Nelerdir?

Tüm kediler sağlıklı kalmak için aşı yapılmasına ihtiyaç duyar. Özellikle yavru kediniz varsa aşı takvimini not almanız ve harfiyen uymanız oldukça önemlidir.
Kedi aşıları iki kategoride incelenir: Temel aşılar ve tavsiye edilen temel olmayan aşılar.
Temel aşılar; kedilerin karşılaşma ihtimali yüksek olan hastalıklara karşı önlem almak için hayati önem taşır. Temel olmayan aşılar ise tüm kediler için önerilmez, yüksek enfeksiyon gibi olumsuzluklar karşısında gerekli görülmesi halinde yapılır.
Öncelikle yavru kediler anne sütü ile beslendiği süreçte sütten geçen antikorlar tarafından korunur. Ancak bir süre sonra antikorlar virüsten korunması için yeterli olmaz ve etkili aşılarla hastalıklara karşı önlem alınır. Kediniz anne sütü almayı bırakmışsa kritik bir döneme girecektir.
Kedinin ilk aşısı için belirlenen ideal zaman aralığı 6-8 hafta olarak bilinir. İlk aşılaması ardından 2-4 hafta sonra ikinci aşısı yapılmalıdır. Temel aşılar tüm kedilerin ihtiyaç duyduğu aşılardır ve kesinlikle yapılması gerekir. Eğer sahiplendiğiniz kedide enfeksiyon riski gibi bir durum söz konusu ise tavsiye edilen aşıların da yapılması gerekir. Veteriner hekimler ilk aşısı ile birlikte bazı testler yapar ve olası hastalıklar için gerekli önlemleri alacak muayeneyi yapar. Bu nedenle evinize gelen yeni dostunuzu kısa sürede doktoruna götürmelisiniz.

Temel Aşılar ve Tavsiye Edilen Aşılar

Yavru kedilerin aşıları hakkında bilinmesi gereken iki aşı türü vardır. Öncelikle temel aşılarının kesinlikle yapılması gerektiğini unutmamanız gerekiyor. Aşı takvimine ilk olarak temel aşılarla başlanır. Bu aşıların yapılması için kedinin sekiz haftalık olması gerekiyor. Kedilerin sıklıkla karşılaştıkları hastalıklar; üst solunum yolu enfeksiyonu, kalisivirüs, panlökopenisi, viral enfeksiyondur. Temel aşılar bu hastalıklara karşı önlem alınması için her kediye yapılır. En önemli temel aşı ise kuduz aşısıdır. Bulaşıcı ve ciddi bir hastalık olan kuduza karşı önlem alınması için kediniz 12 haftalık iken kuduz aşısı yapılmalıdır. Yavru kedinizin aşı rehberi hakkında bilmeniz gereken aşılar ve zaman aralıkları aşağıdaki gibidir:
• 6-8 Hafta: Genel kontrol yapılır, iç ve dış parazit aşıları yapılır. Bu kontroller ayda bir tekrarlanmalıdır.
• 8-10 Hafta: Karma aşı
• 9-11 Hafta: Lösemi testi ve lösemi aşısı
• 10-12 Hafta: Genel kontrol ve karma aşı tekrarı
• 11-13 Hafta: Lösemi aşısı tekrarı
• 12-14 Hafta: Kuduz aşısı. (Kuduz aşısı 3 aydan küçük kedilere yapılamaz)
• 1 yaş ve üzeri kediler için her yıl düzenli olarak 1 karma aşı, 1 lösemi aşısı, 1 kuduz aşısı yapılır.
• Parazit aşıları ilk kez yapıldıktan sonra her 2 ayda bir düzenli olarak yapılır.

Aşı Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Yavru kedi aşıları 6-8 haftalıkken başlar ve 14 haftalık olana kadar devam eder. Temel aşıların yanı sıra takviye edici aşılar da yapılmaktadır. Kedilerin sağlık durumlarına göre temel olmayan aşılar yapılarak sağlıklı olması için gerekli önlemler alınır. Aşı takvimini düzenli takip etmekle birlikte aşı sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Kediniz aşı olduktan sonra birtakım yan etkilerin görülmesi mümkündür. Aşı sonrasında meydana gelen yaygın yan etkiler şunlardır:
• hafif ateş
• iştah kaybı
• halsizlik
• aktivite kaybı
Bu durumlar normal olduğu için uzun sürmediği sürece endişe etmenize gerek yoktur.
Aşı yapıldıktan sonra kediniz halsiz olabileceği için istirahat etmesini sağlamalısınız. Aşı yapıldıktan sonra sizinle birlikte eve dönecektir. Yatağını hazırlayın ve rahat edebileceği bir ortamda uyumasını sağlayın. Aşı yapılan gün oyun oynamayın ve yorulmasını engelleyin. Bu süreçte kedinizde normal olmayan yan etkiler de meydana gelebilir. Bu nedenle uykusunda onu kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer normal yan etkilerden farklı reaksiyonlar meydana geliyorsa kısa sürede doktoruna gitmelisiniz.

Kedi Aşısı Fiyatları Ne Kadar?

Yavru kedi aşıları temel aşılar ve temel olmayan aşılar olarak iki kategoride incelenir. Yaptırmanız gereken aşılar öncelikle kedinizin sağlık kontrollerine göre belirlenecektir. Eğer tavsiye edilen aşıları olması gerekiyorsa aşı takvimi uygun şekilde doktoru tarafından hazırlanacaktır. Aşıların fiyatları ikamet edilen bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda talep edilen aşı türleri, röntgen, fiziksel muayene, röntgen, temel aşılar gibi etkenlere göre fiyatlar değişiklik gösterecektir. Veteriner hekimleri standart paketler halinde genellikle uygun fiyatlar sunar.

Etiketler

İlgili Makaleler

Kapalı
Kapalı