BiPudraBipudra TanıtımSağlık

Kürtaj Nedir? Kürtaj En Erken Kaçıncı Haftada Yapılabilir?

Kürtaj En Erken Kaçıncı Haftada Yapılabilir?

Kürtaj için en uygun hafta gebeliğin 6.haftası ve sonrasıdır. Bu zaman dilimde embriyo henüz çok küçüktür ve hamilelik kesesi ultrasonla görülmeyecek seviyededir. Bu nedenle kürtaj işleminin 6.hafta öncesinden önce gerçekleşmesi tavsiye edilmez. Bunun nedeni ise kürtaj işleminde bazı aksaklıkların çıkabilme ihtimalinin olmasıdır.
Kürtaj işlemine karar verildiyse hasta, doktor tarafından takip altına alınır ve belirli aralıklarla kontrol edilir. Kürtaj işleminin gerçekleşmesi için en uygun ortam hazır olana kadar doktor tarafından takip işlemine devam edilir. Embriyonun biraz daha büyüdüğü zaman ve hamilelik kesesinin görülebildiği zaman kürtaj için en uygun zamandır.
Kürtaj en erken kaçıncı haftada yapılır sorusuna 6.hafta olarak yanıt verebiliriz.
Kürtaj En Geç Kaç Haftaya Kadar Yapılabilir?
Kürtaj için en uygun zaman hamilelik kesesinin görüldüğü zamandır. Ancak hamileliğin 10.haftasından sonra kürtaj işlemi pratikte mümkün olsada yasal olarak suçtur. Ancak hamileliğin riskli olması, annenin hayatının tehlikede olması gibi durumlarda 10.haftadan sonrada kürtaj işlemi gerçekleşebilir.

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Kürtaj işlemi her ne şekilde yapılırsa yapılsın her zaman risk vardır. Risk faktörünü en aza indirmek için, kürtaj işleminin alanında uzman cerrahlar tarafından yapılması şarttır. Kürtaj işleminin ardından rahimde parça kalması durumu nadiren gerçekleşse de riskler arasındadır. Ayrıca gebelik kesesinin tam olarak alınamaması ve kürtaj sonrasında aşırı adet kanamalarının görülmesi de kürtaj riskleri arasında gösterilebilir.
Bu gibi durumlar genelde kürtaj işleminin 6.haftadan önce gerçekleştiği zamanlarda görülür. Özellikle hamilelik kesesinin tam olarak alınamaması kesesinin gerekli büyüklüğe ulaşmadan kürtaj işleminin uygulanmasının bir sonucudur. Bu nedenle kürtaj için en uygun hafta beklenmelidir.
Kürtaj risklerini artmasına yol açan nedenler ise kadının yaşı, fiziksel durumu ve kronik hastalığının olmasıdır. Bu gibi durumlarda kürtaj daha riskli hale getir ve kürtaj sonrasına yaşanabilecek sorunların olasılığı artar.
Kürtaj İşlemi Nasıl Yapılır?
Kürtaj işlemi genel ya da lokal anestezi uygulanarak gerçekleşir. İşlem öncesinde birtakım testler yapılır ve kürtaj için uygun olunup olunmadığına bakılır. Kürtaj işleminde en çok tercih edilen yöntem vakum yöntemidir. Söz konusu yöntem diğer yöntemlere nazaran çok daha acısız ve başarı oranı yüksektir.
Vakum gibi yöntemlerin riskli olduğu durumlarda ise ilaçla düşük yaptırılması yöntemi tercih edilir. İlaç yönteminde kürtaj işlemi kontrollü olarak belirli bir süreyle yapılır.

Vakumla Kürtaj İşleminin Avantajları Nelerdir?

Birçok hekim vakum uygulaması ile kürtaj işlemini tercih eder. Vakum uygulamasının başarı oranın yüksek olması ve tek seferde başarıya ulaşması oldukça önemli bir etmendir.
Vakumla kürtaj işleminin avantajları ise şöyledir;
• Kullanılan malzemeler tek kullanımlıktır, bu sayede işlem sonrasında enfeksiyon gibi durumlar görülmez.
• Başarı oranı yüksektir.
• Diğer yöntemlere nazaran daha az ağrılıdır.
• Uygulama sonrasına hasta hayatına devam etmekte güçlük çekmez
Kürtaj uygulamalarının cerrahi bir işlem olduğunu unutmamalı ve kesinlikle alanında uzman cerrahlara yaptırmalısınız. Vakum yöntemi ile kürtaj uygulaması günümüz doktorlarının en çok tercih ettiği yöntemdir ve cerrahi bir işlemdir. Bu nedenle vakum yöntemi ile kürtaj işlemini uygulayan cerrahın alanında yetkin olması son derece önemlidir.

Kürtaj Sonrasında Yan Etki Görülür mü?

Cerrahi yöntemlerle yapılan kürtaj işleminin ardından yan etki görülme sıklığı oldukça azdır. Ancak ilaçla yapılan kürtaj işlemi bir süreç gerektirdiği için çeşitli yan etkiler görülür.

Etiketler

İlgili Makaleler

Kapalı
Kapalı