Göğüs Ağrısı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Göğüs Ağrısı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Göğüs ağrısı büyük ihtimalle kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanmaktadır ya da solunum sistemi rahatsızlıkları da göğüs ağrısına neden olabilir.
Ek olarak gastrointestinal sistem bozuklukları, merkezi sinir sistemindeki arızalar, göğüs ağrısına yol açabilir.
Eğer göğüs ağrısı sağ tarafta ise, bu durum karaciğer bağırsak ve safra kesesinde sorunlar olabileceğinin habercisidir.
Eğer göğüs ağrısı sol tarafta ise kalp hastalıkları, anjina pektoris ,gastro intestinal sistem hastalıkları ve dalak ile ilgili problemlere işaret edebilir.
Eğer göğüs ağrıları göğsün ortasında ise göğüs hasarı interkostal nevralji ve kırık kaburgaya işaret ediyor olabilir. Ağrının yeri ve ne kadar sürdüğü, hangi uzuvları etkilediği önemlidir.
Göğüs Ağrısı Nedenleri ve Belirtileri
Bazen hastalar öksürürken göğüs ağrısından şikayet ederler. Bu da zatürre ve bronşit gibi hastalıkların işaretçisi olabilir. Kadınlarda göğüs ağrıları adet öncesi sendromlar olarak görülebilir . Ayrıca emziren annelerde göğüs ağrıları sık sık oluşabilir.
Eğer göğüs ağrısı bir iki gün rahatsız edip düzeliyorsa bir sıkıntı yoktur, ama bu sürekli oluyorsa klinik bir muayeneye tabi olmak gerekecektir.
Önce göğüs ağrıları için genel bir pratisyen doktora görünmek yararlı olabilir. Araştırılması gereken bir durum varsa göğüs BT veya radyografi istenebilir. Doktorun doğru şekilde hastalığı tanımlayabilmesi için ve etkili bir tedavi uygulayabilmesi için ağrının tam olarak nerede ve nasıl meydana geldiğini doktora söylemeniz gerekir.
Göğüs Ağrısı Kalp Krizi Belirtisi Olabilir

Eğer göğüs ağrısı bir anjina pektoris atağı ise fazla şiddetli olmayabilir. Bazen sadece basit bir kasılma hissedilir bu ağrı sol omuz sol kol ve boyun ağrılarına yol açabilir. Böyle bir ağrıda, ambulans gelinceye kadar dil altına nitrogliserin tablet verilir. 5 dakika daha ağrı devam ederse nitrogliserinin etkisiz olduğu anlaşılır ve ikinci bir tablet verilmez. Çünkü bu durum bir kalp krizinin belirtisi olabilir.
Ne olursa olsun kesinlikle hastaya birden fazla dil altı hap verilmez, sağlık ekibi geldiğinde de dil altı hap verildiği özellikle söylenmelidir.
Ambulans gelene kadar ağrıyı hafifletmek için göğüs üzerine soğuk pres uygulamak işi daha da zorlaştırır.
Eğer Göğüs ağrısı miyokart enfarktüsü nedeniyle oluyorsa, bu durumda hasta bilincini bile kaybedebilir.
Sol kol, sol omuza ,sol boyun kısmına ve çeneye kadar ağrı ve uyuşukluk yayılabilir.
Parmak uçlarından kanın çekilmesi dudakların maviye dönüşmesi hastada boğulma veya kusma gibi durumlar olduğu zaman derhal bir ambulans çağırmak gerekir.

Göğüs ağrısı hafife alınmamalı. Her yönüyle ele almışsın çok güzel bir yazı olmuş ?