BiPudraSağlıkUncategorized

Epilepsi Nedir? (Sara) Hastalığı Hakkında Her Şey

Epilepsi Hakkında Her Şey

Halk arasında sara hastalığı  olarak  bilinen epilepsi, kronik  yani uzun süreli yaşanan  bir hastalıktır. Beynin bir kısmında ya da her tarafında beyin hücrelerinin anormal bir şekilde aniden ortaya çıkan ani boşalmalar da denilebilir. Bazen gün aralarında bazen de gece uykusunda meydana gelir. Bu ani kasılmalara epilepsi nöbeti ya da epilepsi atakları denir.

Bazı nöbetler dalgınlık , dona kalma gibi ya da sabit bir noktaya bakma halinde olabilir. Bunlar kısa süreli olduğu için bazı kişiler tarafından anlaşılmayabilir. Bazı nöbetler ise bayılmalar olarak, kollarda ve bacaklarda kasılmalar, ağızda ve çenede kenetlenmeler, ağızdan köpük gelmesi , bilinç kaybı ve morarmalar halinde meydana gelir.

Epilepsi hastalığında hastanın beynindeki  nöronlarda kontrolsüz ve ani boşalmalar meydana gelir. Bu durumda hastada bazı  duyu değişiklikleri, bilinç değişiklikleri ve tamamen istemsiz kasılmalar yaşanır. Epilepsi nöbetler halinde ortaya çıkar ve ataklar arasında ve normal yaşamı sırasında hasta oldukça sağlıklıdır.

Epilepsi Nedenleri Nelerdir?

Epilepsi hastalığının altında tam olarak net bir neden hala bulunamamaktadır. Bugüne kadar bilinen en baş nedenlerin başında hastanın yaşamış olduğu kafa travmaları, doğum esnasında yaşanan kaza travmaları ya da yüksek ateşli geçirilen hastalıklar olarak bilinmektedir.

Epilepsi hastalığı bebeklik döneminde ya da ilerleyen zamanlarda hatta bazı yaşam faktörlerinden kaynaklı olarak yaşlılık dönemlerinde de görülebilmektedir.

Epilepsi Sara hastalığı hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Epilepsi hastalığının en sık ortaya çıktığı yaş grupları özellikle 55 yaş ve sonrasındakiler ile erken çocukluk döneminde olan bireylerden oluşmaktadır.

Epilepsi Nöbetlerinin Nedenleri

Epilepsi nöbetleri ataklar hangi durumlarda daha sık yaşanır?

  • Geçirilen kazalara bağlı olarak gelişen kafa travmaları
  • Beyin enfeksiyonları
  • Vasküler nedenler
  • Toksik (alkol, ilaç)
  • Anne karnında geçirilen enfeksiyonlar
  • Doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması
  • Çocukluk çağında yaşanan bazı  nöbetler
  • Demans
  • Aile öyküsü
  • Hastanın yaşı
  • Özellikle ileri yaş gurubunda olan kişilerin beyin damarlarında ortaya çıkan vasküler rahatsızlıklar
  • Kan şekerinin aşırı düşmesi

Epilepsi hastalığı özellikle yakın akrabalarında böyle bir öyküsü olan kişilerde  epilepsi hastalığının ortaya çıkma ihtimali çok daha fazla yüksektir. Özellikle çarpma ve , düşme gibi kafa travması yaşayan kişilerde epilepsi hastalığının ortaya çıkma olasılığı çok daha yüksek oranda görülmektedir.

Epilepsi (Sara) Nasıl Tedavi Edilir?

Epilepsi hastalığının tedavisi elbette vardır. Öncelikle antiepileptik ilaçlar ile tedaviye başlanır. Epilepsi nöbetleri kullanılan ilaçlarla durdurulabilir ya da azaltılabilir. Bazı hastalar ilaçlara cevap verirken bazı hastalar tedaviye cevap vermeyebilir. Bu durumlarda VNS ve epilepsi cerrahisi denilen farklı yöntemler uygulanmaktadır.

Özellikle çocuk hastalar kullanılan tedavi yöntemine göre daha çabuk iyileşme göstermektedir. İyileşme demek tamamen olmasa bile atakların durdurulmasını sağlamaktadır. Düzenli ilaç kullanımı ile epilepsi kesinlikle korkulacak bir hastalık değildir.

 

 

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Kapalı
Kapalı