Covid 19 (Korona Virüsü) Kalp Krizini Tetikler mi?
Covid19 (Korona Virüsü) Kalp Krizini Tetikler mi?
Corona virüsü ile ilgili daha önce bir çok yazı yazdık. Corona virüsü nedir? Corona virüsü aşısı bulundu mu? Buradan okuyabilirsiniz
Diğer virüsler gibi COVID-19 enfeksiyonunda da vücuttaki iltihap yani inflamasyon oranında ciddi bir artış görülür. Bu durumda da kalp damarlarında bulunan plaklar yırtıldığından dolayı kalp krizi riski kayda değer oranda yükselmektedir.

Kanı Pıhtılaştırır
Vücuttaki iltihap kanda pıhtılaşma eğilimini artırır. Bulaşıcı bir enfeksiyon olan COVID-19 rahatsızlığında da vücudun genel iltihabi durumunda artış yaşandığından ve kandaki pıhtılaşma eğilimi arttığından dolayı kalp krizi riski yükselir.
Bulaşıcı özelliği olan enfeksiyonların kalp kaslarına doğrudan etki ederek ölümcül kalp rahatsızlıklarına neden olduğuna çok nadir rastlanmaktadır.
Kalp Yetmezliğinde Ağır Seyreder
Kalp yetmezliği olan hastalara virüs bulaştığı zaman sağlık durumları çok ağırlaşmaktadır. Örneğin toplum içerisinde çok kolay yayılabilen grip yani influenza rahatsızlıklarında ölümle sonuçlanan vakaların genelinde kalp yetmezliği rahatsızlığı vardır. Ayrıca grip, kalp krizini tetikleyerek hastayı hayattan koparabiliyor.
Konuya COVID-19 açısından bakacak olursak ağır zatürre geçiren hastalarda kandaki oksijen seviyesi düştüğünden dolayı kalp sağlıklı beslenemez. Yeni tip koronavirüsüne yakalanan bir hastanın kalp rahatsızlığı öyküsü varsa tablo daha ağır olabiliyor.
Solunum Sinsityal Virüsü Belirtileri Nelerdir? TIKLAYIN
Kronik Hastalar Ağır Geçiriyor
COVID-19 virüsüne yakalanan hastaların önemli bir kısmının hastalık süreci ağır geçmiyor. Hastanede tedavi görecek kadar hastalığı ağır geçiren hastaların yüzde 40’ında kalp ve damar rahatsızlıkları, yüzde 60’ında hipertansiyon rahatsızlığı, yüzde 12’sinde ise diyabet rahatsızlığı mevcut.
Kalp rahatsızlığı öyküsü olup da COVID’19’a yakalanan hastaların ortalama yüzde 10’u hayatını kaybediyor.