
APRAKSİ
Apraksi, beyinde özellikle posterior parietal korteksin hasarı sonucu ortaya çıkan bir motor bozukluktur. Beyin hasarı sonucunda etkilenmekte olan vücut kısmi veya spesifik beceriye bağlı olarak farklı apraksi tipleri ortaya çıkar. Bu apraksi tiplerinden apraksisi, kas yapısı için gereken sıralı hareketlerin biri olan konuşma zarar görmemesine rağmen konuşma üretimi için gereken sıralı hareketlerin motor planlaması ve programlamasındaki bozulma şeklinde tanımlanabilir.
TANI KOYMAK
Standart tanımlama için 10 maddelik bir kontrol listesi önermiştir. Bu listesi şu an en güvenilirtanı kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor.
1.Ünlü ses hataları,
2.Artikülatuar başlangıç ve geçiş konfigürasyonunda zorluk,
3.Sözcüksel vurgu veya eşitvurgu hataları,
4.Yer değiştirmeler,
5.Ötümlülük hataları,
6.Hece bölme,
7.Arama davranışı,
8.Schwa ekleme,
9.Düşük hız ve diadokokinezi,
10.Çok heceli kelimelerle artan zorluktur
MÜDAHALE YÖNTEMLERİ
- Motor öğrenme prensipleri (konuşmanın motor öğrenimi için dinamik temporal ve taktil ipucu, melodik entonasyon, PROMPT)
Dilbilimsel (fonolojik farkındalık), temelli yaklaşımlar
- Multi-modalyaklaşımlar (ADİS, Total iletişim) Bu yaklaşımlar arttırılabilir, pragmatik beceriler kazandırılabilir, bireyin hayata katılımı sağlanabilir. Apraksinin tanılanmasında eksiklikler vardır. kullanılarak, iletişim yeterliliği ve değerlendirilmesinde hala eksikler vardır.