BiPudraSağlık

Ağızda Aft İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ağız içerisindeki aft, 2 hafta boyunca geçmediyse ve rahatsızlık gittikçe artış gösteriyorsa hiç vakit kaybetmeden hemen bir hekime gidilmelidir. Ağız yaraları açısından dermatoloji bölümüne başvurulması gerekir.

Ağız içi lezyonları yani aftlar ve ağız yaraları yemek yemeyi ve konuşmayı zorlaştıran unsurlardır. En sık rastlanan ve tekrarlayan türü ise rekürrent aftöz stomatit (RAS) aftlarıdır.

Aft’ların çıktığı yer ise genel itibariyle dudak ve yanak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, diş eti üzerinde ortaya çıkar.

Bu hastalık, toplumun %20’sine yakın oranında görülmektedir. Aft ile uçuk karıştırılır. Fakat uçuk ile herhangi bir ilgisi yoktur. Uçuklar, Herpes simpleks virüslerinin meydana getirdiği ağrılı, içi sıvı dolu kabarcıklardır. Aftlar ise virüs kaynaklı değildir.

Aft Neden Olur?

Aft Bağışıklık sisteminin zayıf olmasına bağlı bir şekilde oluşabilir. Diğer sebepler arasında Behçet hastalığı, iltihabi bağırsak hastalıkları ile enfeksiyöz mononükleoz ateş ve uzun süre boyunca antibiyotik kullanımının sonucunda meydana gelebilir.

Aft Ne Zaman Tehlikeli Olur?

Aft, ağız yaraları açısından bir dermatoloji yani cildiye hekimine başvurmayı gerektirir. Bu bölümde görev yapan uzman bir dermatolog muayene işlemlerini yerine getirecek gereken tedavi bilgilerini hastaya ayrıntılı bir şekilde sunacaktır.

Aft Tedavisi

5 ile 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşme özelliği gösteren aft tedavisi ile ilgili eğer ki tekrarlayan durumlarda Behçet hastalığı itibari ile ilgili araştırmalar yapılmalıdır. Demlenmiş bir hazır çay poşetinin üzerine konularak birkaç dakika bekletilmesiyle çayda bulunan hanin maddesi aftın iyileşmesinde yardımcı olacaktır.

Eğer ki bir hastanın vücudunda devamlı aft oluşuyorsa, ağzında tekrar tekrar aft meydana geliyorsa, bireylerin aşağıdaki önlemlerde yarar bulunmaları mümkündür. Tuzlu ya da asitli besinlerden kesinlikle kaçınmaları gerekir. Vitamin ve mineral desteğini almaları gerekir. Özellikle C ve B kompleks Folik asiti demir ve çinko alınmalıdır. Dişler ve ağız düzenli bir şekilde fırçalanmalı, yemek artıklarının ağıza birikmemesine dikkat edilmelidir. Her gün yoğurt yenilmelidir.

Dermatoloji uzmanının önereceği tedavi uygulamaları sayesinde çok kısa süre içerisinde aft rahatsızlığından kurtulmak mümkündür.

Etiketler

İlgili Makaleler

Kapalı
Kapalı